طراحی خارجی
چهره ی زیبای یک شهر را ظاهر ساختمان های آن می سازند. نمای ساختمان اولین برقرارکننده ارتباط با مشتری، صاحبان و رهگذران است! نمای ساختمان معرف بنیاد و هدف و طراحی ساختمان است.
انواع نما از نظر نحوه اجرا و اتصال
انواع نماهای خارجی متداول شامل دیوار پردهای، دیوار نما و نمای مهار شده به دیوار میان قابی هستند که هر کدام میتوانند به صورت مهار شده یا چسبانده شده اجرا شوند. اصطلاح نمای پوشش یک واژه کلی است که به تمامی نماهای دیوار خارجی اطلاق میشود.
دیوار پردهای (Curtain wall)
دیوار پردهای، دارای قاب سازهای جداگانه است که مستقیماً به آن متصل شده و مجموعه به مانند یک پرده روی سطح خارجی ساختمان را میپوشاند. در یک دیوار پردهای، بارهای ناشی از وزن نما، باد و زلزله مستقیماً از دیوار به قاب سازهای منتقل میشود.
به طور معمول حداقل ۵۰ میلی متر فاصله بین دیوار پردهای و قاب سازهای درنظر گرفته میشود. این فاصله برای تطابق بینظمیهای ابعادی غیرقابل پیش بینی در قاب است. نمونهای از دیوارهای پردهای، دیوار پردهای شیشه-آلومینیوم است. دیوارهای پردهای غیرشفاف شامل پانلهای بتنی پیش ساخته، پانلهای مسلح شده با الیاف شیشه، پانلهای فلزی و نظایر آن است. در دیوارهای پردهای غیرشفاف ممکن است به منظور فراهم کردن امکان نازك کاری دیوار داخلی، افزودن عایق حرارتی، برق کاری و عبور لولههای تاسیساتی در داخل دیوار، یک دیوار پشتیبان اضافه شود.
از آنجاکه دیوار پردهای مستقیماً به قاب سازهای متصل است، بار باد را به قاب و در نتیجه به تیر و ستون منتقل کرده و لذا در برابر بار باد مقاومت میکند. در این حالت به دیوار پشتیبان (در صورت وجود) هیچ بار بادی وارد نمیشود.
دیوار نما (Veneer wall)
این نوع نما مشابه دیوار پردهای غیرشفاف است. دیوار نما میتواند در سازههای قابی و سازههای دیوار باربر استفاده شود. در این نوع نما وجود یک دیوار پشتیبان اجباری است. بارهای وارد بر دیوار نما به دیوار پشتیبان منتقل میشود.
دیوار پشتیبان بارها را به قاب سازهای ساختمان منتقل میکند. دیوار نما به دو نوع مهار شده و چسبانده شده تقسیم میشود. در نمای مهار شده، مهار، نما را به سازه پشتیبان متصل میکند. بنابراین علاوه بر انتقال و تحمل بار ثقلی نما، این مهار باید بارهای باد و زلزله را از نما به دیوار پشتیبان انتقال دهد. دیوار نمای مهار شده، عموماً با یک فضای خالی ۵۰ میلی متری بین نما و دیوار پشتیبان به صورت یک دیوار زه کش طراحی میشود.
در نمای چسبانده شده، نما به دیوار پشتیبان چسبانده میشود. در این حالت حتماً باید نما با المان مناسب برای تحمل بارهای لرزهای به دیوار پشتیبان مهار شود و چسباندن تنها به منظور انتقال بارهای ثقلی است.
نماهای مهارشده به میان قاب (Infill wall)
نمای خارجی مهار شده به میان قاب (دیوار غیر باربر) قرار گرفته در فضای بین تیر و ستون در فضای خالی بین تیرها و ستونها قرار میگیرد و در این حالت قاب سازهای در معرض دید قرار دارد. نمای مهار شده به میان قاب، تنها در سازههای قابی استفاده میشود و به دو صورت مهار شده و چسبانده شده طراحی میشود.
در سازههایی که چنین سیستم نمایی دارند، به دلیل پائین بودن مقادیر مقاومت حرارتی قاب سازهای بتنی یا فولادی، مشکل عایق بندی حرارتی وجود داشته و انتقال حرارت از طریق تیر و ستون انجام میشود. با توجه به اینکه در دیوار پردهای و دیوار نما، قاب سازهای ساختمان پوشانده میشود، میتوان کارایی حرارتی بالاتری بدست آورد. از لحاظ لرزهای جزییات این نوع نما سادهتر از سایر انواع نما است.